Banca Centrală Europeană a stabilit cursul oficial la care se vor calcula accizele în 2014. Acesta este mai mic decât în prezent.
Banca Centrală Europeană a afișat un curs de 4,4485 de lei pentru un euro.
Acest nou reper de accizare intră în vigoare începând din 1 ianuarie 2014.
Cursul oficial după care se vor calcula accizele în 2014 este important mai ales pentru stat, dar şi pentru producătorii şi cumpărătorii de carburanţi. În funcţie de acest curs, autorităţile vor şti câţi bani vor intră anul viitor în vistieria statului din accize.
Comparativ cu 1 octombrie 2012, leul este acum cu 1,3% mai puternic faţă de euro. Atunci, Banca Centrală Europeană a afişat un curs de 4,52 lei pe euro, în timp ce ieri, cursul nu a depăşit 4,46 lei pe euro.
Un curs mai mic decât anul trecut înseamnă încasări mai mici la buget din accize. În ultimii ani, însă, statul a avut numai de câştigat, pentru că referinţa oficială a Băncii Centrale Europene a crescut aproape de fiecare dată.
Astfel, din 2007, cotaţia euro-leu din prima zi a lunii octombrie a urcat constant, de la 3,3 lei, la 4,5 lei în octombrie 2012. De asemenea, cursul publicat de BCE pe 1 octombrie a fost de fiecare dată mai mare decât cursul mediu din anul respectiv.
Scăderea cursului de schimb după care se vor calcula accizele anul viitor va fi însă compensată parţial de creşterea acestor taxe cu o treime în cazul alcoolului.
De asemenea, autorităţile au introdus accize şi în cazul bijuteriilor de aur şi platină, cu excepţia verighetelor.
O taxă suplimentară va fi plătită şi de cei cu mașini puternice, de peste 3.000 de centimetri cubi. În vizorul statului au mai intrat blănurile naturale, iahturile şi armele de vânătoare. Pe lângă aceste categorii de produse, rămân în vigoare accizele la carburanţi şi tutun prelucrat.
Anul trecut, statul a încasat peste 20 miliarde