Noul Cod Rutier va fi adoptat azi prin ordonanţă de urgenţă, după cum a anunţat ieri după-amiază ministrul de Interne, Radu Stroe. Noile reguli de circulaţie au stârnit în ultimele săptămâni critici vehemente din partea opiniei publice, din cauza amenzilor foarte mari, aceste fiind ulterior micşorate.
Dacă în prima variantă a noului Cod Rutier amenda maximă ajungea la 16.000 de lei, după modificare suma maximă este de 9.600 de lei. Se mai prevedea iniţial că un şofer poate rămâne fără permis auto timp de cinci ani dacă a provocat un accident grav. Ulterior, perioada de suspendare s-a redus la doi ani.
Ce s-a modificat substanţial
Dacă ne uităm însă la prevederile Codului Rutier, valabil din 2007, vedem că acolo erau cinci clase de sancţiuni, prin aplicarea unor puncte, echivalente cu amenda. Erau prevăzute cinci trepte de aplicare a sancţiunilor, cea de-a cincea, până la 100 de puncte, aplicată numai persoanelor juridice. Noul Cod Rutier arată că cea de-a cincea clasă va fi aplicată şi persoanelor fizice. Mai mult, se introduce a şasea categorie de amenzi, până la 120 de puncte. Cea de-a şasea clasă e şi cea mai usturătoare, amenda ajungând până la 9.600 de lei.
4.000 de lei – amendă pentru viteză sau alcool
Dacă depăşiţi cu mai mult de 60 de kilometri pe oră viteza maximă admisă sau dacă v-aţi urcat la volan după ce aţi băut, aşteptaţi-vă la o amendă de până la 4.000 de lei. Permisul auto va fi suspendat, în acest caz, pentru 180 de zile, se arată în noul Cod Rutier. Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi celor care conduc vehicule a căror înmatriculare a fost suspendată sau celor care nu opresc la trecerea de nivel cu calea ferată.
Anunţ rapid pentru vânzarea maşinii
Anunţată mai demult, va deveni acum reală măsura supravegherii video a celor care dau proba practică în examinarea auto, pentru permis. Un alt punct important în