Odată cu vremea rece încep să se înmulţească şi cazurile de răceală sau gripă. Vestea bună este că respectarea câtorva reguli simple ne poate feri de boală.
Dacă vă curge nasul sau este înfundat şi nu puteţi respira, dacă vă simţiţi moleşit, vă doare tot corpul şi aveţi febră, cel mai probabil aţi răcit. În niciun caz nu vă administraţi medicamente după ureche sau după sfatul vreunei prietene. Dacă nu aveţi un tratament prescris de medic, atunci trebuie să recurgeţi la leacuri băbeşti.
Dormiţi suficient
"Pentru ca imunitatea organismului să fie optimă şi să fiţi feriţi de boli, dar şi pentru a vă vindeca mai rapid dacă sunteţi deja răcit sau gripat, trebuie să dormiţi minimum opt ore pe noapte. De asemenea, gripa este o boală care impune repaus la pat aproximativ două zile. În acest interval, nu trebuie să faceţi efort fizic şi în niciun caz să nu staţi în frig sau în mediu umed. Hidratarea este foarte importantă pentru că grăbeşte procesul de vindecare. Indiferent dacă beţi supe, ceaiuri sau apă, important este să consumaţi minimum doi litri de lichide pe zi", recomandă dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Usturoi la orice masă
Din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească usturoiul dacă doriţi să nu răciţi sau, în caz de îmbolnăvire, să vă lecuiţi mai rapid. "Usturoiul are efect antiviral şi antibacterian. Dacă vreţi să vă imunizaţi natural, înghiţiţi dimineaţa, pe stomacul gol, câte un căţel de usturoi", explică dr. Luca. Un leac băbesc al gripei se prepară din patru căţei de usturoi zdrobiţi şi amestecaţi cu 10 linguriţe de miere. Din acest amestec trebuie să luaţi câte o linguriţă la fiecare 30 de minute.
Ceapa combate germenii
Proprietăţi antivirale are şi ceapa deoarece conţine alicină. De asemenea, băile călduţe - cu apă la 37 de grade Celsius - pot face minun