Mai multe localităţi din judeţul Covasna, în care trăiesc câteva mii de oameni, vor rămâne din octombrie fără poştaşi, în urma restructurării Poştei Române, primarii şi locuitorii acestora fiind nemulţumiţi.
Primarul comunei Băţanii Mari, Simon András, a declarat marţi că atât el, cât şi localnicii sunt foarte nemulţumiţi de această măsură.
„Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Dinainte de 1800 a existat poştă în localitatea noastră, avem registrele şi se poate vedea. Aşa ceva ce se întâmplă azi, nu vreau să exagerez, dar nu mi-am putut imagina că n-o să mai avem poşta. Suntem o localitate cu aproape 5.000 de locuitori, cu cinci sate aparţinătoare, iar oamenii sunt foarte, foarte nemulţumiţi. (…) Nu m-a întrebat nimeni, nu mi s-a cerut nicio părere, iar azi am primit o adresă de la Poştă că momentan se suspendă contractul de închiriere pentru spaţiu. Nu înţeleg nimic, mergem înapoi în Evul Mediu”, a spus primarul Simon András.
Omologul său din localitatea Ozun, Ráduly István, a declarat că oficiul poştal comunal trebuie să preia şi atribuţiile celui din satul aparţinător Bicfalău. „Deocamdată nu ştiu cum vor funcţiona lucrurile, e harababură. Pentru noi poştaşul e important şi îi asigurăm un spaţiu în centru, chiar în clădirea Primăriei, în schimbul sumei simbolice de 1 leu lunar”, a spus primarul Ráduly István.
Liderul sindicatului poştaşilor din judeţ, Cornel Radu, a declarat că începând cu 1 octombrie şi până la jumătatea lunii vor fi disponibilizaţi 85 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Covasna, iar opt localităţi din mediul rural, printre care Lemnia, Ilieni, Vâlcele, Belin şi Băţani vor rămâne fără factori poştali. Potrivit acestuia, în unele comune au fost restructurate două din trei posturi, iar persoana rămasă ar trebui „să muncească cât trei” pentru acelaşi salariu. În plus, ar trebui să asigure servicii poştale şi pentru satele a