Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la sfârşitul lunii septembrie, la nivelul de 33,086 miliarde euro, în creştere cu 913 milioane de euro faţă de luna precedentă, când au fost de 32,173 miliarde euro, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
În luna septembrie, BNR a înregistrări intrări de 1,856 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice în valoare nominală de 1.500 milioane euro) şi altele.
În acelaşi timp, ieşirile au totalizat 943 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăseşte a unsprezecea rambursare de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat 121,6 milioane euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat 121,6 milioane euro).
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.300 milioane euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie au fost de 36,38 miliarde euro, faţă de 35,68 miliarde euro la 31 august.
Plăţile scadente în luna octombrie 2013 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 217 milioane euro.
F.A. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la sfârşitul lunii septembrie, la nivelul de 33,086 miliarde e