Ing. Vasile SOFRONI
Cineva bine informat afirma că „Ce este cu adevărat important pentru investitor, este recuperarea cheltuielilor făcute deja din considerente ecologice, cifrate la mai multe milioane de dolari, după afirmaţia publică lansată de un director al companiei”.
Recuperarea cheltuielilor făcute din considerente ecologice se va realiza prin una din următoarele două opţiuni existente: 1. continuarea activităţii cu bunăvoinţa, buna credinţă, înţelegerea, sprijinul şi ajutorul administraţiei locale, care să considere investitorul străin ca binevenit şi un participant activ la bunăstarea economică şi sănătatea comunităţii, prin încurajarea şi crearea de facilităţi pentru dezvoltarea activităţii; 2. plângere justificată pentru arbitraj la Camera de Comerţ Internaţional, pentru prevederi reparatorii şi compensaţii datorate, cu obţinerea unui ordin de executare.
S.C. „AURUL” S.A. Baia Mare, înregistrată în Registrul Comerţului în anul 1996, cu participaţie majoritară a unei firme australiene şi minoritară a statului prin: S.C. „REMIN” S.A. Baia Mare, Uzina de Utilaj Minier şi Reparaţii Baia Mare şi Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Baia Mare. Contractul de asociere a fost expertizat de o firmă de avocatură specializată şi recunoscută internaţional, din New York.Prin Hotărârea de Guvern nr. 437/1999 se aprobă licenţa de concesiune pentru exploatare, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale – care reprezintă în domeniul resurselor miniere, interesele statului şi S.C. „AURUL” S.A. Printr-un contract de prestări servicii se preia, de asemenea, toată activitatea Uzinei Vechi Săsar, faza de cianurare a minereurilor aurifere de la Săsar, Nistru şi Ilba, şi din alte zone ale ţării.
Pentru a-şi dezvolta activitatea, printr-o firmă satelit (Explorer), a obţinut dreptul de explorare şi exploatare la s