Ieri a avut loc vizita la Bucureşti a lui Igor Coman, preşedintele celui de al doilea parlament românesc. Reprezentant al unui partid declarat pro-european, dar cu lideri mai puţin unionişti, de inspiraţie ex-comunistă, acesta a fost primit cu toate onorurile.
Acţionând ca un îndrăgostit în faţa unei posibile iubite, diplomaţia română, preşidenţia şi guvernul României acţionează pe toate palierele pentru a atrage Republica Moldova spre ţara noastră, aşa cum este de altfel normal.
În acest context, vizita celui de al treilea om din structura de stat a Republicii Moldova, Igor Coman, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, s-a realizat cu întâlniri la cele mai înalte paliere posibile.
Vizita are o importanţă deosebită deoarece marchează apropierea dintre cele două state dar s-au discutat şi lucruri concrete şi directe.
În contextul acestei vizite a avut loc şi întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul invitat special al săptămânii. În cadrul acestei discuţii preşedintele României a ţinut să îi transmită invitatului să se aştepte la ajutorul necondiţionat al României în ceea ce priveşte traseul european dar şi susţinerea intereselor în faţa Rusiei, dar nu se va pune problema ca România să ratifice tratatul de frontieră cu Republica Moldova.
Atitudinea preşedintelui este una corectă şi în concordanţă cu decizia luată de parlamentul României în 1991, şi care recunoştea nulitatea pactului Ribbentrop-Molotov, dar şi a consecinţelor acestuia.
Parafarea unui astfel de acord ar însemna recunoaşterea noilor graniţe dar şi a pierderilor teritoriale nedrepte, lucru pe care nici o conducere responsabilă nu poate să o facă, cu atât mai mult cu cât sute de mii de soldaţi români au căzut după 1941 pe frontul de Est.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că acest tratat a fost ra