Planurile pentru Cluj Innovation City cuprind inclusiv un Biocity, explică Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, în prezent membru în Consiliul Strategic al asocierii.
Promotorii orăşelului lansat de clusterul Cluj IT şi-au găsit parteneri pentru fundaţia care va coordona proiectul. Nu există însă teren desemnat pentru acest satelit al Clujului, nici date publice privind finanţarea sa, la peste un an de la lansarea ideii. Lucian Isar vorbeşte, pentru ZIUA de CLUJ, despre stadiul, ţintele şi potenţialul impact al Cluj Innovation City (CIC).
Care este rolul dvs ca membru al Consiliului Strategic al CIC şi cu ce se ocupă acest for?
Ca iniţiator al proiectului din postura de ministru l-am continuat şi în cea de reprezentant al mediului de afaceri. Poziţionarea ca membru în CS, alături de alţi membri din afara Clujului, a permis implementarea şi desenarea strategiei în funcţie de nevoile locale şi din perspectiva iniţiatorului de pol de dezvoltare cu impact pe o rază de 500 km. CS participă la întâlniri şi la discuţii cu cei implicaţi în proiect din Cluj, asigurând deschiderea şi respectarea strategiei iniţiale. Voi continua implicarea în CIC şi ca membru în viitoarea fundaţie care va coordona materializarea proiectului.
În ce stadiu se afla proiectul? S-au făcut demersuri reale pentru concretizarea CIC?
S-a concretizat componenţa fundaţiei, partenerii: autorităţi, universităţi, asociaţii. S-a creionat în mare ce va conţine proiectul, se ştie că pe lângă partea de IT vor fi foarte multe alte componente care vin să completeze potenţialul de afaceri, dar şi de cercetare/inovare şi lifestyle. Orăşelul va cuprinde un spital regional, unul specializat pentru copii, clinici, centre de cercetare, atât pe domeniul medicinei, cât şi al ştiinţelor de contact, mai ales cu partea de IT. De la ancora de marketing Silicon Val