Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, spune că va lansa în dezbatere publică în această seară un pachet de acte normative printre care se află şi pachetul de servicii de bază.
Odată cu lansarea în dezbatere publică a acestui pachet, ministerul vrea să realizeze cea mai amplă reformă din sistemul de sănătate.
Concret, pachetul va include serviciile pe care statul se obligă să le asigure din bugetul sănătăţii, iar potrivit lui Nicolăescu, acest pachet este dimensionat în funcţie de banii pe care îi are Sănătatea.
Potrivit lui, o persoană care va avea nevoie de o investigaţie medicală inclusă în acest pachet, va avea acces oricând la ea.
„Pachetul conţine toate urgenţele definite prin metodologie. Numărul şi tipul consultaţiile de prevenţie, analizele de valoare a riscului, iar la medicina de familie vom preciza numărul consultaţiilor de care o persoană are dreptul gratuit. Vrem să translatăm unele servicii din spital către ambulatoriu de specialitate”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Astfel, în pachet vor intra:
· Urgenţele– tot ce înseamnă medicină de urgenţă
· Partea de prevenţie– numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire
· Medicina de familie– număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie
· Medicina comunitară
· Servicii în ambulatoriul de specialitate– consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa)
· Servicii de spitalizare– translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi.
Ministrul a mai spus că pachetul de bază este gratuit pentru toată lumea, atât pentru asiguraţi cât şi pentru neasiguraţi iar servic