Un judecător al Tribunalului Militar Bucureşti trebuie să decidă miercuri dacă Marin Pîrvulescu, fostul ofiţer de Securitate care l-a anchetat pe inginerul Gheorghe Ursu până la moartea acestuia, în 1985, va fi cercetat penal sau nu. Până acum, atât procurorii civili, cât şi cei militari au refuzat să facă acest lucru, prin soluţii de neîncepere a urmării penale sau prin tergiversarea dosarelor. Decizia din acest proces reprezintă ultima şansă, din punct de vedere juridic, ca fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu să fie anchetat pentru faptele şi ordinele sale.
Urmaşii lui Gheorghe Ursu au depus, în ultimii 10 ani, mai multe plângeri penale împotriva deciziilor procurorilor de a nu-l ancheta pe Marin Pîrvulescu pentru acuzaţiile de omor sau de crime împotriva umanităţii. Toate au fost, până acum, respinse de judecători.
De altfel, chiar judecătorul care astăzi trebuie să ia o decizie – colonelul Gabriel Gunescu- s-a mai pronunţat o dată pe o plângere penală care cerea începerea urmăririi penale a lui Pîrvulescu pentru omor şi a respins-o (a menţinut NUP-ul dat de un procuror militar). Deşi Gunescu a cerut recuzarea din acest proces, superiorul ierarhic i-a respins-o, obligându-l practic pe judecător să se pronunţe din nou, de data aceasta pe o decizie a unui procuror civil, de a nu-l ancheta pe Marin Pîrvulescu.
„Noi sperăm să îl judece pe Pîrvulescu. Sincer, nu am speranţa că l-ar condamna, la modul în care au lucrat până acum procurorii. Dar măcar să îl judece. Marin Pîrvulescu a fost anchetatorul tatei şi în stare de libertate, şi în arest. Martorii din celule au spus, majoritatea, că tatăl meu era bătut, că era adus de la anchetă cu pătura, pentru că nu se mai putea ţine pe picioare. Seara nu mai putea vorbi, se ţinea de burtă, avea echimoze şi vărsături. De aici i s-a tras moartea. Era anchetat pentru jurnalul său, pentru scrisorile