Segmentul asigurărilor de răspundere civilă (RCA) este un business neprofitabil pentru asiguratori, în contextul în care pierderile provocate pieţei de aceste poliţe sunt tot mai mari din cauza tarifelor prea joase în raport cu riscurile acoperite, a spus la ZF Live, Adrian Marin, director general la Generali Asigurări.
“Este o linie de business total neprofitabilă, cifrele vorbesc, nu putem vorbi emoţional. Cel mai important este că preţul să poată acoperi, pe termen, specific, mediu şi lung ce ţi-ai asumat astfel încât cred că vor fi nişte probleme cu anumiţi asiguratori dacă nu-şi vor redesena tarifele şi dacă legislaţia nu se va schimba privind vătămările corporale” a spus Adrian Marin în emisiunea ZF Live de marţi, 1 octombrie.
Generali Asigurări, companie de asigurări care activează pe piaţa locală de 20 de ani, a adoptat o politică pasivă pe segmentul RCA, unde a înregistrat o scădere de 55%.
“Am adoptat această politică pasivă faţă de RCA din cauza unui singur motiv: ne uităm spre linii profitabile şi dorim să ne aşezăm business-ul pe aceste criterii” a explicat Marin.
Segmentul RCA rămâne însă unul dintre cele mai importante surse de venit pentru asigurătorii români. În 2012, primele subscrise pe segmentul RCA au atins 2,13 miliarde de lei, cu 8,34% mai mult faţă de 2011. Raportat la totalul subscrierilor, în sumă de 8,3 miliarde de lei, segmentul RCA reprezintă aproape 26% din piaţa de profil.
Pe de altă parte, valoarea despăgubirilor plătite a crescut cu 11% în 2012, la 1,79 miliarde de lei.Potrivit datelor autorităţii de reglementare, rata daunei combinată pentru RCA, calculată ca raport dintre daunele brute apărute, cheltuieli de achiziţie şi administrare şi primele brute câştigate, a fost de 124,7% în anul 2012, de la 144,04% în urmă cu un an.
Segmentul asigurărilor de răspundere civilă (RCA) este un business ne