Drogurile ilegale sunt mai ieftine şi mai concentrate ca niciodată, arată un document citat de BBC. Un raport al International Centre for Science in Drug Policy, o reţea mondială de cercetători şi medici, dă de înţeles că războiul împotriva drogurilor a fost pierdut.
Faptul că în ultimii 20 de ani drogurile au devenit accesibile unui număr foarte mare de consumatori, alături de creşterea concentraţiei lor, pune sub semnul întrebării eficienţa luptei majorităţii statelor pentru scăderea consumului de substanţe ilegale.
Raportul, publicat în Marea Britanie, e de fapt o analiză a acţiunilor întreprinse de şapte organisme guvernamentale de combatere a consumului de droguri ilegale.
Concluziile îi fac pe cercetători să susţină că a venit vremea ca abuzul de droguri să fie considerat mai mult o problemă de sănătate publică decât doar o chestiune de încălcare a legii.
“Datele colectate se adaugă dovezilor în creştere că războiul cu drogurile a fost pierdut”, spune medicul Evan Wood, de la Universitatea British Columbia, unul din autorii raportului.
“Recunoscând că eforturile de scădere a livrării de droguri ilegale au dat greş, e clar că e nevoie de o creştere ca număr şi o îmbunătăţire a tratamentelor celor dependenţi, dar şi de alte strategii care efectiv să reducă ameninţarea”, mai spune medicul canadian.
Cercetătorii au analizat oferta de droguri ilegale în Europa, Statele Unite şi Australia, alături de datele despre capturile de droguri în regiunile producătoare, cum ar fi America Latină, Afganistan și Asia de Sud-Est, informaţii puse la dispoziţie de organisme guvernamentale.
Datele arată că în Statele Unite, cu excepţia cocainei, puritatea drogurilor ilegale a crescut în 20 de ani.
De asemenea, prețul drogurilor ilegale, cu puține excepții, în general a scăzut la nivel global.
Drogurile ilegale sunt mai ieft