Fructe de pădure fără căutare pe piaţa din România ajung în fiecare an în casele nemţilor, sub formă de sucuri, suplimente şi cosmetice. Silvicultorii din Prahova exportă de aproape 40 de ani, în Germania, cătină, măceşe şi păducel. Producţia din această toamnă este de 200 de tone
Sute de saci speciali, porţionaţi la 25 de kilograme, aşteaptă cuminţi, ca în fiecare an, în frigiderele imense de la Ocolul Silvic Ploieşti, camionul de Germania. Producţia de fructe sălbatice pădurile prahovene a fost, şi anul acesta, foarte bună. Mai puţin cea de cătină, pentru că s-au recoltat doar 60 de tone, adică jumătate din ceea ce natura oferea în alţi ani. Dar a compensat cea de măceşe, care a fost de 120 de tone, cea mai bună producţie din ultimul deceniu, şi cea de păducel, cam 15 tone până acum.
În total, cam 200 de tone, din care românii nu vor apuca să guste şi nici să le folosească, pentru că piaţa din ţara noastră tinde spre zero. Tooată cantitatea va pleca în Germania. Nici măcar individual românii nu se dau în vânt după aceste fructe pline de calităţi vindecătoare, oferite cu generozitate de natură. O dovadă sunt vânzătorii ambulanţi din pieţele ploieştene sau de pe marginea DN 1 care, dacă nu vând mure sau zmeură, rămân cu grămezile de cătină „pe stoc“.
Dar fructele care nu sunt băgate în seamă de români, sunt foarte preţuite de europeni. O „slăbiciune“ pe care o explotează, de aproape 40 de ani, şi angajaţii de la Direcţia Silvică Prahova. Aceştia cumpără de la particulari fructele culese cu mare greutate şi le revând unei firme care, la rândul ei, alimentează preponderent piaţa din Germania.
Deocamdată, legislaţia nu permite vânzarea directă către beneficiari, dar, chiar şi aşa, o tonă de cătină pleacă din Prahova cu aproximativ 1.000 de euro, iar cea de măceşe şi păducel cu 550-600 de euro pe tonă.
O muncă migăloasă pentru culegători @N_