Tensiunile nestinse dintre Chişinău şi Tiraspol au atins un nou nivel de când Republica Moldova a început să se apropie de UE. Iniţiativa recentă a moldovenilor de a instala puncte de control migraţional pe Nistru a aprins spiritele în republica separatistă. Tiraspolul s-a declarat nemulţumit de această decizie considerată unilaterală şi a ameninţat că va răspunde cu măsuri similare.
Reuniunea în formatul 5+2, programată pe 3 octombrie, la Bruxelles, la care vor participa Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori, precum şi SUA şi UE, în calitate de observatori, este aşteptată să clarifice această situaţie cu vaste implicaţii regionale, a anunţat reprezentantul preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, scrie jurnal.md.
Separatiştii vor explicaţii
La dezbaterile de la Bruxelles, autorităţile de la Tiraspol aşteaptă clarificări privind controlul migraţiei şi activitatea unor echipe mobile ale Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova. Deja delegaţia transnistreană în Comisia unificată de control (CUC) i-a cerut Chişinăului explicaţii în legătură cu introducerea unor astfel de echipe pe 4 septembrie 2013, în zona controlată de forţele ruse de menţinere a păcii. CUC a avertizat că iniţiativa moldovenilor tensionează relaţiile din regiune şi contravine colaborării bazate pe documentele semnate anterior.
Déjà-vu militarist
Politicianul transnistrean Drimitri Soin a afirmat că situaţia seamănă cu cea dinainte de război când moldovenii au înăsprit controlul la frontiera cu Transnistria fără să consulte Tiraspolul, iar transnistrenii şi-au consolidat poziţiile militare. Nu demult, liderul separatist Evgheni Şevciuc a ameninţat că va reacţiona în cazul în care Republica Moldova introduce controlul migraţional pe Nistru şi-i va amenda pe transnistrenii fără acte de identitate moldoveneşti. Decizia Chişinăului afectează cetăţenii ruşi, în număr de