Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.
Republicanii şi democraţii din Congresul american nu au reuşit să ajungă la un consens pe marginea proiectului de buget pentru noul an fiscal, situaţie în care guvernul federal este forţat să sisteze toate finanţările şi să închidă toate instituţiile din subordinea sa. Aparatul public finanţat direct de la Washington şi nu din bugetele locale ale statelor a început deja, de luni noapte, să închidă treptat unităţi şi servicii non-esenţiale, lucrând cu personalul de bază sau la cote de avarie în cele mai multe situaţii.
Practic, dintre cei peste două milioane de angajaţi ai instituţiilor guvernului federal, peste 800.000 au fost trimişi oficial în concediu fără plată. Unii dintre ei, din domenii cruciale precum Apărarea şi Justiţia, vor continua să lucreze şi îşi vor primi salariile retroactiv, după ce Congresul va aproba un buget – cel puţin aşa s-a întâmplat până acum. Situaţia nu este una fără precedent.
Reforma în Sănătate a cauzat blocajul
Ultima dată când americanii s-au aflat în blocaj federal a fost în noiembrie 1995, când preşedintele democrat Bill Clinton şi republicanii din Congres au fost într-un impas bugetar. Situaţia de acum pare trasă la indigo şi este cauzată de disputa politică dintre cele două partide principale, cel Democrat şi cel Republican.
Primul are majoritate în Senat, camera superioară a Congresului, însă republicanii controlează Camera Reprezentanţilor, care este forul decizional pentru cele zece legi din pachetul care reprezintă reforma în Sănătate numită emblematic ObamaCare, fiind unul dintre proiectele cu care actualul lider de la Casa Albă a câştigat un nou mandat la prezidenţia