Negocierilor purtate între reprezentanţii forurilor de la Bruxelles îi lasă pe fermieri fără subvenţia de la stat și provoacă scindări în rândul acestora. Sursa: Gabriel Miron
Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2014-2020 aduce schimbări legate de modul în care vor fi calculate subvenţiile. În prezent, agricultorii primesc subvenţii din două surse: fonduri europene şi bugetul naţional. În următorii 8 ani, valoarea fondurilor alocate de guvernele ţărilor europene trebuie să scadă etapizat. Valoarea fondurilor pentru plăţile directe naţionale complementare (CNDP) care vor fi alocate în 2015 vor reprezenta 75% din valoarea celor din 2013, iar cele din 2020 trebuie limitate la cel mult 50% din valoarea celor plătite pentru campania 2013.
Până în momentul de faţă, autorităţile nu au stabilit câţi bani vor da în cuantumul subvenţiei pe suprafaţă pe 2013, potrivit datelor furnizate la cererea EVZ de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).Valoarea subvenţiei pe hectar, plătită din fonduri europene, este calculată la aproximativ 139 euro, din care va fi scăzut un coeficient de corecţie de 10-12%.
Mărul discordiei
O altă opţiune aflată la dispoziţia statelor membre, cu impact asupra nivelului subvenţiilor, se referă la flexibilitatea între pilonii PAC. Primul pilon se referă la plăţile directe, adică subvenţii, iar Pilonul al II-lea la dezvoltare rurală, adică investiţii. Statele membre au posibilitatea de a transfera 15% din sumele disponibile pentru Pilonul I către Pilonul al II-lea. O altă posibilitate este de a transfera 25% din fondurile allocate Pilonului al doilea către Pilonul I.
Transferul fondurilor a fost unul dintre motivele care au dus la ruperea colaborării dintre Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) și Alianța Ro-Pac. LAPAR dorea ca banii necheltuiți din Pilonul I s