Cel puţin 400 de milioane de dolari ar putea veni la bugetul de stat din redevenţele pe care le-ar încasa statul în urma exploatării de la Roşia Montană, pe toată durata de 20 de ani proiectului. Aceasta este estimarea pe care ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a făcut-o în faţa parlamentarilor, precizând că este vorba de ”un scenariu conservator”, care se bazează pe un preţ minim al unciei de aur de 900 de dolari. Dacă acesta ar fi de aproximativ 1.200 de dolari, cât e în prezent, suma din redevenţe ar creşte la 600 de milioane. Voinea a precizat însă că sumele avansate pot varia deoarece Finanţele au introdus o prevedere în proiectul legislativ potrivit căreia statul român poate modifica nivelul sau regimul redevenţelor.
Ministrul le-a spus parlamentarilor însă că bugetul va fi alimentat şi cu sumele din impozitul pe profit, dividende, TVA şi impozitele pe muncă, ceea ce face ca ”beneficiile în 20 de anu să fie estimate la 5 miliarde de dolari”.
Voinea a precizat că redevenţa de 6% este mai mare cu două procente decât cea prevăzută în prezent pentru sistemul minier şi se încadrează în media europeană. ”Bugetar, raportat la faptul că în prezent se colectează nimic, ceva e mai bun decât nimic”, a comentat el.
Cât priveşte destinaţia acestor sume pe care statul estimează să le încaseze, Voinea a spus că acestea vor regăsi în bugetul consolidat şi vor putea fi folosite atât pentru investiţii, cât şi pentru reducerea deficitului cum ar fi cel din cazul slariilor şi pensiilor. ”Veniturile nu pot avea alocare predeterminată, veniturile din redevenţe se consolidează şi bugetul finanţează investiţii, scade deficitul, Sunt nişte bani în plus care ajută la veniturile bugetului consolidat”, a spus el.
Întrebat de gândul de ce nu se face un fond special din care banii să fie redirecţionaţi către proiecte punctuale, ministrul a spus că acest lucru a