Daniel Trandafirescu este arestat în acest moment, procurorii dezvăluind hăţişul unui scheme de criminalitate organizată care depăşeşte graniţele naţionale. Fabrica ilegală de ţigări care a funcţionat în judeţul Prahova, chiar sub nasul structurilor IPJ în care, cu onor, lucrează tatăl arestatului Daniel, reprezintă o palmă grea dată imaginii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, ridicându-se, odată cu dezvăluirile din presă, câteva întrebări cu răspuns dificil pentru reprezentanţii Ministerului de Interne.
Cum a fost posibil ca gruparea infracţională din care Daniel Trandafirescu este acuzat că făcea parte (angajat tocmai pentru a asigura protecţia activităţilor ilegale în faţa unor eventuale controale sau acţiuni venite din zona Poliţiei, potrivit referatului procurorilor) să funcţioneze în Prahova fără ca tatăl acestuia, comisarul-şef Ionel Trandafirescu, adjunctul şefului IJP Prahova, să nu aibă habar de ce făcea fiul său?
Iată ce a declarat comisarul Ionel Trandafirescu pentru jurnaliştii de la Mediafax: „Multă lume poate să fie audiată, nu ştim care e rezultatul. Fiul meu nu mai este la mine, este căsătorit. Şi pentru mine este o surpriză. Mai mult nu pot să vă spun. Am aflat din presă, dimineaţă. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Prahova mi-a spus ce a apărut. Aşa am aflat. Este prematur să mă pronunţ eu acum. Situaţia mea profesională nu o decid eu. Dacă şefii mei consideră că...".
Adică, ca să ne fie clar: domnul comisar-şef nu are nici cea mai mică intenţie să demisioneze, domnia sa aşteptând, pur şi simplu, o „decizie" a şefilor.
Replica „situaţia mea profesională nu o decid eu" spune multe despre oamenii şi sistemul bugetar, în ansamblul său. Nu vorbim, aici, doar despre aparatul Ministerul de Interne. Dacă la ANAF ar exista o speţă asemănătoare, în care copilul unui mare grangur bugetofag ar fi arestat, bugetarul ar ridica din