Rezerva valutară administrată de BNR a ajuns la 32,4 mld. euro la sfârşitul lunii trecute, cu echivalentul a 200 mil. euro peste nivelul din ianuarie, datorită alimentării conturilor Ministerului de Finanţe cu banii din emisiunea de obligaţiuni în euro lansată pe piaţa internă la jumătatea lunii aprilie.
Intrările în rezerva valutară s-au ridicat în total la 924 mld. euro, în timp ce ieşirile au totalizat 721 mld. euro. Fluctuaţia rezervei a fost mai puţin vizibilă în aprilie comparativ cu lunile anterioare în condiţiile în care plăţile efectuate de BNR în contul datoriei publice au fost mai mici.
Banca centrală a avut de achitat luna trecută circa 187 mil. euro în contul datoriei publice externe, mai puţin decât în lunile anteriore. Spre comparaţie, în februarie şi martie plăţile în contul datoriei publice externe s-au ridicat la 863 mil. euro şi respectiv 462 mil. euro. România a rambursat în februarie inclusiv o rată din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Analiştii nu exclud ca intrările de aproape un miliard de euro în rezerva valutară să fi fost influenţate, pe lângă emisiunea de obligaţiuni în euro, şi de achiziţii de valută direct din piaţă. „Credem că prezenţa băncii centrale în piaţa valutară a temperat avansul leului de luna trecută, prognozând intervenţii în valoare de 0,3 miliarde de euro“, scriu analiştii ING.
Leul a intrat pe un trend de apreciere în a doua jumătate a lunii trecute şi a câştigat aproape 10 bani în faţa euro, iar intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară au avut drept scop limitarea volatilităţii cursului. Analiştii ING se aşteptau anterior publicării datelor privind rezerva valutară ca valoarea acesteia să urce spre 33 mld. euro.
Scăderea presiunii pe cursul de schimb care s-a manifestat la începutul crizei din Cipru şi a dus la creşterea cot