Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, marţi, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România. Mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan, va înceta la 16 decembrie 2013.
Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru - 10 voturi, în timp ce două au fost anulate, relatează Mediafax.
De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o largă majoritate", să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este "cea mai calificată candidatură" dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.
Pe 26 iunie, comisiile juridice și pentru drepturile omului ale Senatului și Camerei Deputaților au avizat favorabil candidaturile a trei judecători pentru CEDO—Bianca Guțan, Florin Strețeanu și Tudor Panțâru—, în timp ce candidatura Iuliei Motoc a fost avizată negativ.
În august, grupul de experți consultativ al APCE a solicitat Guvernului României clarificări suplimentare pentru unul dintre candidații aflați pe lista cu propunerile țării noastre pentru funcția de judecător CEDO.
Ulterior, Ministerul Justiției a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi înaintate Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO în sensul retragerii candidaturii Biancăi Guțan și înlocuirii cu Tudor Panțîru.
Scurtă biografie
Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor.
Iulia Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca p