Spania şi România sunt ţările ce conduc detaşat la capitolul contracte de achiziţii publice acordate contra unor comisioane încasate de cei care desemnează câştigătorii licitaţiilor, arată un studiu al Oficiului European Anti Fraudă (OLAF) derulat pe 192 de contracte din cinci sectoare economice, în 8 ţări europene (România, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia şi Spania).
Potrivit cercetării menţionate, acordarea contractelor contra unor comisioane este cea mai întâlnită neregulă în România, ponderea acestei practici în totalul neregularităţilor atingâng 46%, în condiţiile unei medii la nivelul ţărilor analizate de 26%. România a fost depăşită doar de Spania unde această pondere este de 60%. Singura ţară unde OLAF nu a depistat astfel de cazuri a fost Olanda, în timp ce în Polonia procentul a fost de 32%, în Franţa 20%, în Italia 16%, în Lituania şi Ungaria 13%. Potrivit unei note de subsol din raportul OLAF, partea ce revine funcţionarului public e de 3% în Româania şi cuprinsă între 3 şi 5 % în Spania.
În celelalte ţări principala neregulă întâlnită a fost fraudarea licitaţiei de către căştigător împreună cu alţi participanţi. Aceştia fie participă fictiv la licitaţie, fie ulterior primesc contractul în calitate de subcontractori. Metoda este folosită pe scară largă în Lituania (73% din nereguli) dar şi în Italia (63%), Ungaria (60%), Polonia (52%) şi Franţa (40%). Din nou singura ţară unde nu au fost întâlnite astfel de cazuri a fost Olanda.
Studiul menţionează că România s-au întâlnit cele mai multe semne de întrebare privind licitaţiile analizate. Alături de Italia, România se află într-o situaţie paradoxală: deşi este o ţară relativ mare, numărul participanţilor la licitaţii e mic. Deţinem o poziţie ”fruntaşă” şi la capitolul bani pierduţi ca urmare a neregulilor din contractele publice analizate. Ponderea medie a pierderii pe