Constatarea ca se poate slabi cu un mic dejun consistent este foarte interesanta. S-a demonstrat ca este importanta nu numai marimea aportului caloric, ci si - sau mai ales - momentul zilei in care intervine acesta, relateaza passionsante.be.
O echipa de cercetatori israelieni a alcatuit un grup de circa o suta de femei cu varsta medie de 46 de ani, supraponderale sau obeze, care prezentau un sindrom metabolic. Acesta se caracterizeaza printr-o asociere de parametri (hipertensiune, exces de colesterol, nivel ridicat de insulina, hiperglicemie, etc.), cu riscul unor probleme ca diabetul de tip 2, tulburari cardiovasculare si accident vascular cerebral (AVC).
Femeile au fost tinute sub observatie trei luni, dupa ce au fost impartite in doua grupe, in functie de momentul zilei in care consumau cea mai copioasa masa - dimineata sau seara. Aportul total de calorii a fost fixat la 1.400 kcal , iar cercetatorii au masurat evolutia greutatii, a circumferintei taliei si a sindromului metabolic.
Rezultatele au fost spectaculoase. Pierderea medie in greutate a fost de 8,7 kg la femeile care mancau copios dimineata, fata de 3,6 kg la cele care mancau mult seara . Diferenta a fost astfel de 5,1 kg. Circumferinta taliei a scazut cu 8,5 cm la femeile care mancau bine dimineata si doar cu 3,9 cm la cele care consumau multe calorii seara (diferenta de 4,6 cm).
In cele doua grupe s-a inregistrat o imbunatatire neta a sindromului metabolic , ceva mai pronuntata la femeile care au mancat bine la micul dejun. Si nivelurile de satietate au fost mai bune la cele care au mancat copios dimineata.
Cu alte cuvinte, la un aport caloric echivalent, balanta inclina evident spre un mic dejun copios, lucru care poate fi de folos celor care vor sa slabeasca, incheie passionsante.be Constatarea ca se poate slabi cu un mic dejun consistent e