Institutul Geologic al României (IGR) a remis un punct de vedere comisiei parlamentare Roşia Montană în care subliniază faptul că soluţia propusă de RMGC, de cianurare integrală a minereului, nu este o soluție bună. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Specialiştii susțin că, din punct de vedere economic, dacă s-ar aplica această metodă, s-ar pierde cantităţi importante de stibiu, germaniu, tantal, care sunt considerate materii prime "critice" conform definiţiei europene.
Totodată, din punct de vedere ecologic se arată că biodegradabilitatea şlamului de cianurare este estimată la 120 de ani, în condiţiile climei din zonă, în timp ce slamurile de flotaţie se distrug în doar şase luni, se arată în documentul obţinut şi publicat de jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.
Geologii mai spun că iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat în bazinul Văii Corna este uriaş, iar zona nu îl poate asimila, pentru că studiile pe care se bazează RMGC nu arata contextul geologic real.
În plus, acelaşi bazin de decantare ar putea genera "imense probleme de control post-mining", din cauza permeabilităţii mări a versantului stâng, dar şi din cauza gradului intens de fisurare.
Pe de altă parte, aceştia constata că metoda propusă de RMGC permite exclusiv obţinerea aurului şi argintului, nu şi valorificarea celorlalte multe metale preţioase.
În aceste condiţii, geologii spun că din punct de vedere economic proiectul "pare neavantajos pentru statul român", pentru faptul că nu poate asigura valorificarea complexă a zăcământului mixt de la Roşia Montană
CITIŢI ŞI: 13 parlamentari s-au dus la Roşia Montană ca să vadă mina în care a intrat şi Ponta - ReportajParlamentarii, în vizită la Roşia MontanăINCIDENTE la Roşia Montană: Deputatul Remus Cernea a fost GONIT de MINERIPeste 1.000 de PROTESTATARI au ÎMPIEDICAT parlamentarii