„Leagănul obstetricii şi ginecologiei româneşti”, aşa cum mai este numit Spitalul Filantropia, împlineşte astăzi 200 de ani de existenţă. Maternitatea este echipată pentru a face faţă oricăror complicaţii apărute la naştere, dar şi să acorde îngrijiri bebeluşilor născuţi prematur. Are cele mai luxoase rezerve şi singurul departament de medicină fetală acreditat de Ministerul Sănătăţii, unde se pot depista malformaţiile şi alte boli congenitale încă din timpul sarcinii.
1 /.
Istoria Spitalului Filantropia a început în 1813, fiind la acea vreme „un modern stabiliment, construit prin contribuţie publică şi menit să primească bolnavi de ambe sexe, fară nici o deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă”. În ultimii zece ani, la Filantropia s-au făcut investiţii în valoare de 7.215.000 euro, prin investiţii publice şi private.
În prezent, unitatea medicală din Piaţa Victoriei este cea mai performantă maternitate de stat din România şi are o echipă de medici şcoliţi în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franţa) şi Statele Unite, care acoperă toate subspecialităţile Obstetricii şi Ginecologiei, de la neonatologie la chirurgie ginecologică oncologică şi tratamentul infertilităţii. Acestora li se adaugă şi zece moaşe.
Maternitatea are o capacitate de 211 de paturi, un bloc operator modern unde, în anul 2012, s-au realizat 1.300 de intervenţii ginecologice şi un bloc de naşteri, unde s-au realizat 1.400 de operaţii cezariene şi un număr de 3.308 de naşteri. Bolnavele cu complicaţii sunt îngrijite în secţie de terapie intensivă, care are o capacitate de 15 paturi, iar prematurii de gradul 3 şi 4 pot fi monitorizaţi în compartimentul modern de terapie intensivă, de 12 paturi.
Tot la Filantropia, există şi singurul Departament de medicină fetală din Bucureşti acreditat de Ministerul Sănătăţii. În cadrul acestuia funcţionează şi singurul L