Împrumutul de 1,5 miliarde euro atras în septembrie de Ministerul Finanţelor a dus la creşterea cu 913 milioane euro a rezervei valutare la BNR, care ar fi scăzut altfel cu aproape 600 de milioane euro, completată de un efect negativ din rezerva de aur, evaluată în scădere cu 200 milioane euro.
La 30 septembrie 2013, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,08 miliarde euro, faţă de 32,17 miliarde la 31 august 2013, anunţat marţi banca centrală.
În luna septembrie BNR a înregistrat intrări de 1,856 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice în valoare nominală de 1,5 miliarde euro) şi altele.
Practic, fără împrumutul realizat de MFP, intrările la rezervă s-ar fi limitat la 356 milioane euro, cu jumătate de miliard de euro sub nivelul din august.
În luna septembrie au fost consemnate ieşiri de 943 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Banca centrală mai notează că la capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăseşte a unsprezecea rambursare de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat 121,6 milioane euro, iar Ministerul Finanţelor suma de 121,6 milioane euro).
Chiar excluzând rambursările la FMI, rezerva valutară ar fi scăzut în septembrie cu 350 de milioane euro.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a