În conferința de presă de ieri, ministrul Energiei, Constantin Niță, a declarat că vor fi luate măsuri împotriva societăților private de distribuție a energiei electrice. Întrebat dacă distribuțiile de energie privatizate ar putea să se întoarcă la stat fiind naționalizate, ministrul a spus, citat de Agerpres: „Întotdeauna există riscuri”.
Ministrul a mai precizat că societățile private care distribuie energia electrică vor trebui să plătească sume foarte mari, pentru că nu au respectat obligațiile din contractele de privatizare. Este vorba despre Enel (Italia), E.ON (Germania) și CEZ (Cehia).
Reclamații la guvern de la populație
Companiile Enel, E.ON și CEZ, care au cumpărat societăți de distribuție a energiei electrice în România, «nu și-au îndeplinit obligațiile din contactele de privatizare și exportă profiturile în țara de origine», a declarat marți Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unei conferințe de profil”, relatează Agerpres. „Ne-am așteptat ca, prin privatizarea companiilor de distribuție, calitatea serviciilor să crească, dar nu este așa, cele mai multe reclamații le avem în ceea ce privește companiile private. Este vorba de calitatea investițiilor și de relația cu clienții. Este timpul ca aceste companii să se alinieze la standardele europene și în ceea ce privește piața din România, trebuie ca aceste companii să-și revizuiască politica de distribuție a energiei în România”, a mai spus Niță jurnaliștilor din Capitală.
ANRE trebuie sa verifice investițiile
Ministrul a amintit că Electrica a dat în judecată cele trei companii private la Curtea de la Paris, pentru neîndeplinirea obligațiilor din contractele de privatizare, care vor trebui să plătească sume foarte mari din cauza aceasta. Întrebat dacă există riscul ca aceste companii de distribuție să fie naționalizate, așa cum s-a întâmplat în Un