Dobânzile Robor au coborât la minime istorice şi ar trebui să se vadă şi în scăderea ratelor la creditele în lei.
Dobânzile Robor cu scadenţa la 3 luni şi 6 luni – indicatorii pieţei monetare folosiţi ca reper de preţ în contractele de credit în lei - au scăzut puternic în acest an, coborând la minime istorice, sub 4%, ceea ce este o veste bună pentru cei cu credite în lei.
Faţă de nivelurile de la începutul anului, scăderile dobânzilor Robor se îndreaptă spre trei puncte procentuale.
După ce BNR a reluat în luna iulie ciclul de relaxare a politicii monetare, banii s-au ieftinit pe piaţa monetară. Cele trei ajustări ale dobânzii-cheie din acest an cumulează un punct procentual, iar Robor la 3 luni a scăzut din iulie până la sfârşitul lunii septembrie cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la circa 3,3%. În aceeaşi perioadă, ajustarea Robor la 6 luni a fost de un punct procentual, până la 3,8%.
Această scădere a costului de finanţare al băncilor ar trebui să se reflecte şi în ieftinirea împrumuturilor în lei.
Ieftinirea creditelor în lei se lasă însă aşteptată. Bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit. Costul creditelor în lei se menţine destul de ridicat, în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ultimii patru ani la echivalentul a 50 mld. euro.
Ratele românilor la creditele în lei nu vor scădea imediat, ci în lunile următoare, pe măsură ce noii indicatori - utilizaţi ca bază de calcul pentru costul împrumuturilor - vor fi ajustaţi în contractele de credit.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a atenţionat recent pe bancherii că scăderea nivelului dobânzilor la creditele în lei este „insuficientă“ şi nu reflectă nici politica monetară, nici c