Primarul Radu Mazăre a precizat, după şedinţa Consiliului Local Municipal de miercuri, 2 octombrie, că preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat - de 358,54 lei. Plafoanele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire sunt menţinute la nivelul anului trecut: 1.500 lei pe membru de cap de familie sau 1.800 lei pentru persoane singure.
„CET-ul privat va scădea preţul gigacaloriei. Constanţa, Bucureştiul şi poate Craiova să fie primele oraşe care să treacă la acest sistem. Am vorbit cu Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, suntem în tratative avansate să reuşim“, a declarat Radu Mazăre.
Constanţa plăteşte printre cele mai scumpe facturi la încălzire din ţară, cu un preţ al gigacaloriei de 358,54 lei.
Detaliat, costul energiei termice furnizate populaţiei în sistemul centralizat din municipiul Constanţa se compune astfel: producătorul CET Palas a stabilit preţul de 196,91 lei, iar distribuitorul RADET a pus un tarif de 92,24 lei. Sumei i se adaugă TVA-ul de 24%, care înseamnă 69,39 lei. Totalul - aproape 356 lei gigacaloria.
Preţul uriaş este plătit din 2011, când municipalitatea a decis - printr-un decizie unică la nivel naţional - ca tariful gigacaloriei să fie suportat integral de populaţie, iar ajutorul să fie acordat doar celor cu venituri sub pragul de 1.800 lei pentru o persoană singură şi de 1.500 lei pentru o familie.
„Gigacaloria din Constanţa doar pare că este cea mai scumpă din ţară ca urmare a acestui sistem de tarifare, unic în România, dar practicat în străinătate“, susţine Ilie Rachieru, directorul RADET.
„Este o absurditate, criteriile sunt subiective, întocmite ca pe vremea comuniştilor. Noţiunea asta de «persoane vulnerabile» este prost înţeleasă şi aplicată. Cine are o drujbă e socotit avut, însă cine are o afacere poate beneficia de subvenţie. Este o lege făcută aberant şi discriminatoriu, iar subv