Elevii claselor a XII-a și a VIII-a pot cere sprijinul consilierilor psihopedagogici din școli pentru a se hotărâ în privința opțiunilor pentru viitorul liceu sau facultate. Potrivit declarației consilierului din cadrul Liceului Economic „Delta Dunării” Tulcea, Cătălina Ilie, copiii pot fi testaţi atât individual, cât şi în grup pentru a-şi stabili viitoarele opţiuni.
„Se încearcă identificarea intereselor profesionale, adică ce le-ar plăcea elevilor să facă, valorile și eventual atitudinea pe care o au față de ceea ce își doresc să facă. Există și teste, iar Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Tulcea a achiziționat anul trecut o baterie de teste foarte bune iar consilierii au făcut o serie de cursuri tocmai pentru a-i ajuta mai bine pe elevi să îşi aleagă viitoarele profesii. De asemenea, există foarte multe teste, pe motivație, pe interese profesionale și pe alte multe chestiuni care să îi ajute pe elevi”, a precizat consilierul şcolar Cătălina Ilie.
„Cele două variante de consiliere sunt în grup, adică împreună cu colegii în cadrul orelor de dirigenţie, de exemplu, dar şi consilierea individuală, iar noi abordăm şi alte subiecte decât interesele profesionale ale elevilor. Acestea sunt cele două variante de consiliere, însă acestea sunt valabile pentru toții copiii și nu doar pentru cei de a XII-a. Sigur, cei de a
XII-a sunt interesați să fie testați, dacă sunt nesiguri, și să vadă spre ce domenii se pot îndrepta și ce li s-ar potrivi cel mai bine, asta dacă ei nu știu deja. Chiar dacă știu, își doresc o confirmare. Orientarea școlară și profesională se face însă cu precădere pentru clasa a XII-a și altfel la clasa a VIII-a şi de cele mai multe ori părinții văd schimbările care apar în urma consilierii”, a mai precizat Cătălina Ilie.
Elevii claselor a XII-a și a VIII-a pot cere sprijinul consilierilor psihopedagogici di