Costurile pe care companiile trebuie sa le suporte atunci cand decid sa se mute in alte spatii de birouri pot varia intre 2.800 euro si 10.000 euro pe angajat. Chiriasii ar putea evita aceste costuri daca ar solicita proprietarilor un upgrade calitativ al spatiilor de birouri, care ar ajuta si cladirile mai vechi sa ramana in circuitul de inchiriere, potrivit Immpuls, companie de consultanta, proiectare si project management in real estate.
Pana la opt componente sunt incluse in costurile de mutare, cel mai mic fiind reprezentat de transportul efectiv, iar cel mai mare, aproximativ o treime, find alocat pentru lucrarile de constructie si amenajare.
Alte costuri importante care contribuie la costul cheltuielilor tin de readucerea spatiilor la starea initiala, agreata de obicei prin contract (9-14%), si de achizitia de mobilier si echipamente noi (29-40%).
Angajatii din IT&C sunt cei mai sensibili la mutari, companiile putand pierde 10-30% din echipa cand relocarile urmaresc strict criteriul eficientizarii costurilor.
„Un upgrade substantial al cladirilor vechi cu carente functionale si de calitate poate pleca in medie de la 50.000-150.000 euro pe etaj, echivaland cu costurile de mutare a circa 18-54 de angajati. Dinamica relocarilor in cladiri noi, pentru un plus de calitate si cheltuieli mai mici, afecteaza in egala masura chiriasii si proprietarii. Ambele parti ar putea beneficia de o eficienta financiara, daca proprietarii ar investi in pastrarea chiriasilor, asigurand astfel si cladirilor de birouri existente un avantaj competitiv pe piata, in fata noilor constructii”, a declarat Tudor Popp, managing partener Immpuls Real Estate Solutions.
„In Romania, cele mai frecvente aspecte calitative reclamate de catre angajati tin de climatizare (ventilatie, volum de aer proaspat, temperatura) si zgomot, care pot fi im