Pe 1 octombrie 1958, preşedintele american Dwight Eisenhower a promulgat o lege care, cu doar câţiva ani înainte, părea un vis îndrăzneţ: înfiinţarea unei agnţii care să se ocupe exclusiv de spaţiul cosmic. De ziua ei, NASA a fost trimisă în şomaj tehnic din cauza blocajului din Congres, care nu a reuşit să adopte un proiect bugetar, iar guvernul federal a fost forţat să-şi închidă, rând pe rând, toate instituţiile. Parodiile au început să curgă.
„Congresul declară că este politica Statelor Unite ca activităţile din spaţiul cosmic trebuie să fie dedicate scopurilor paşnice şi în beneficiul întregii omeniri”, au scris autorii legii prin care a fost înfiinţată Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA).
Tot Congresul a declarat, luni noapte, că guvernul federal american trebuie să înceteze orice activitate, iar instituţiile finanţate direct de acesta sau aflate în subordinea sa au început să se închidă treptat, unele complet, altele funcţionând doar cu personalul de bază.
Una dintre cele mai afectate instituţii este NASA, care primeşte cea mai mare parte a fondurilor direct de la Washington. De aceea, în aceeaşi zi în care organizaţia a sărbători 55 de ani de când a început cursa către stele, 17.400 din angajaţii acesteia (97% din totalul personalului) au fost trimişi în concediu fără plată.
Toate programele deschise publicului desfăşurate de NASA nu mai sunt acum disponibile - site-ul organizaţiei nu mai funcţionează, ci redirecţionează către portalul guvernului federal, cu mesajul că din cauza blocajului, NASA este offline. Conturile NASA de pe reţele de socializare, prin care pasionaţii puteau urmări evoluţia diverselor programe, au fost şi ele suspendate.
NASA a fost forţată să renunţe şi la toate grupurile de experţi, consilieri, angajaţi cu jumătate de normă, păstrând doar suficient pe