După emiterea unui mandat de arestare european pe numele şefului MOL, Ungaria cere grupului petrolier MOL să ia în calcul vânzarea participaţiei la compania croată INA.
Guvernul ungar a cerut miercuri grupului MOL să ia în calcul o posibilă vânzare a participaţiei deţinute la compania croată INA, în contextul divergenţelor dintre producătorul ungar de petrol şi gaze şi statul croat, potrivit cotidianului Portfolio.
Croaţia a emis un mandat de arestare european şi unul prin Interpol pentru directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, în baza suspiciunii că ar fi dat mită fostului premier croat Ivo Sanader pentru ca MOL să obţină o poziţie dominantă la compania de petrol şi gaze INA, a informat miercuri, agenţia croată Hina, citată de publicaţia ungară. Sanader execută în prezent o sentinţă de zece ani pentru că ar fi primit mită 5 miloane de euro în 2008 pentru a ceda controlul managementului INA.
Sanader a făcut apel. Acuzaţiile autorităţilor croate sunt respinse atât de MOL, cât şi de Sanader.
Mandatele au fost emise după ce Hernadi nu s-a prezentat pentru audieri la Zagreb pe 25 septembrie în cazul de dare de mită. Un tribunal din Croaţia a emis săptămâna trecută un ordin de reţinere pentru şeful MOL, o precondiţie pentru mandatul internaţional de arestare, scrie Portfolio.
Cererea guvernului ungar ca MOL să analizeze vânzarea participaţiei la INA aduce o nouă dimensiune cazului, întrucât este clar că problema a ajuns la nivel politic nu numai la Zagreb, ci şi la Budapesta, scrie Portfolio.
MOL deţine 47,5% din acţiunile INA şi opţiuni pentru un pachet de titluri de 1,6% Statul croat are 44,8% din acţiuni. Statul ungar este cel mai mare acţionar al MOL, cu o participaţie de 24,6%.
Executivul ungar a notat că MOL şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul cu statul croat şi a investit î