Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică pachetul de servicii de bază, care cuprinde o listă cu investigaţiile şi serviciile pe care statul se obligă să le asigure oricărei persoane, fie că este asigurată sau nu.
Pachetul reprezintă de fapt o rearanjare a modului în care statul plăteşte servicii, deoarece lista stabileşte unde se acordă acestea: în spital, la medicul de familie ori în ambulatoriul de specialitate. Dacă până acum un pacient se putea adresa oriunde pentru aceste servicii care erau decontate, acum traseul este stabilit clar. Dacă acest traseu nu se respectă, statul nu plăteşte serviciile.
Pachetul de servicii a fost structurat sub forma a patru liste: pachetul pentru spital, pentru ambulatoriu, pentru medicină primară şi pentru programele de sănătate.
Cel mai amplu este pachetul pentru ambulatoriu, deoarece intenţia ministerului este să transfere o parte din afecţiunile care se rezolvau în spital către acest segment.
Documentul referitor la spital cuprinde o listă de câteva sute de afecţiuni ce nu vor fi decontate dacă se realizează cu internare în spital mai mare de 24 de ore. Printre acestea se numără ulcerul, amigdalita acută, bronşita cronică, astmul sau unele forme de hepatită.
Ministerul îşi motivează decizia prin faptul că acestea se pot rezolva ori în ambulatoriu, ori cu internare mai mică de 24 de ore. „Pachetul de bază este piatra de temelie şi cea mai importantă schimbare a sistemului sanitar. Este bine că au avut curaj să scoată acest pachet de bază. Cea mai mare temere a noastră (a mediului privat - n.red.) în acest moment este ca dezbaterea publică să nu întârzie sau să blocheze implementarea“, a spus Theodor Alexandrescu, preşedintele companiei de asigurări Metropolitan Life.
Ce se modifică
Până acum, pacienţii aveau acc