Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creşte cu 0,5 puncte procentuale dacă firmele de profil investesc în contorizarea inteligentă a consumului.
Rata de rentabilitate se aplică valorii investiţiilor noi şi la baza reglementată a activelor aferente activităţii de distribuţie a electricităţii.
"Modificarea va fi aplicată tuturor distribuitorilor de energie, lucrăm la ea din luna mai. Noile reglementări se vor aplica din acest an pe o perioadă de cinci ani. Companiile care vor investi în «smart metering» (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi în plus 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
România are obligaţia, asumată faţă de Comisia Europeană, să introducă sistemul contorizării inteligente în sectorul distribuţiei şi furnizării de energie până în 2020.
Distribuitorii de electricitate vor putea primi în plus 0,5 puncte procentuale doar pentru investiţiile în contoare inteligente şi doar dacă reduc consumul propriu tehnologic cu mai mult decât nivelul impus de ANRE. Contoarele inteligente contribuie în cea mai mare măsură la reducerea consumului propriu tehnologic, ridicat în special din cauza furturilor din reţele.
Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinată, în principal, de necesitatea efectuării investiţiilor pentru asigurarea fiabilităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi creşterii calităţii serviciului în condiţii de eficienţă energetică.
Tarifele de distribuţie se aplică tuturor utilizatorilor racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a operatorului de distribuţie, în concordanţă cu nivelul de tensiune la care este extrasă energia electrică.
"Metodologia aprobată astăzi stabileşt