Perioada de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei trebuie prelungită, cer reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Ei dau vina pe lipsa sprijinului de la Guvern pentru refuzul furnizării căldurii în apartamente.
"Cererea noastră este simplă: dacă este agent termic în calorifere, să se acorde ajutor de încălzire de la Guvern pentru persoanele vulnerabile", propune preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă, care solicită prelungirea perioadei în care se acordă bani pentru încălzirea locuinţei din octombrie până în aprilie. "În anii trecuţi am avut aceeaşi discuţie: în luna octombrie este frig şi e nevoie de căldură. Procedura prin care sunt posibile ajutoarele de căldură şi în luna octombrie sau aprilie e prevăzută în lege, însă este extrem de complicată", adaugă Mereuţă.
Legea spune că prin sezon rece "se înţelege perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor. Perioada sezonului rece poate fi prelungită la solicitarea consiliilor judeţene, cu avizul Autorităţii Naţionale de Meteorologie. Condiţiile în care se prelungeşte se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Dezvoltării şi a Ministerului Muncii".
Sistemul este considerat foarte alambicat şi descurajant. "Mai simplu ar fi: dacă este agent termic în calorifere, oamenii primesc ajutor", propune Mihai Mereuţă.
1400 de asociaţii refuză încălzirea caloriferelor
În Bucureşti a început furnizarea agentului termic şi sunt încălzite şcolile, grădiniţele, spitalele, dar foarte puţine blocuri. "Deocamdată, 1.400 de asociaţii de locatari au cerut să nu le deschidem încălzirea în luna octombrie. În acelaşi timp, s-a cerut căldură mai ales în blocuri noi, locuite de tineri, cu copii. În cele de tip garsonieră, cu mulţi vârstnici, sunt cele mai multe cereri de respingere", ne-au declarat surse din cadru