Anul 2013 s-a dovedit a fi cel mai bun an agricol din ultimii cinci ani. Acest lucru reiese din culturile înregistrate la nivelul județului, atât cantitativ, cât și calitativ. În acest moment, recoltarea porumbului și a viței de vie este pe final, iar apoi va urma pregătirea terenurilor pentru noile culturi. Deși culturile au fost bune, agricultorii gorjeni sunt dezavantajați de faptul că prețurile vor fi mult mai mici.
Acest an agricol este pe final, iar producțiile atât la cereale, cât și la legume și fructe au depășit așteptările gorjenilor. Potrivit datelor Direcției Agricole, anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii 5 ani. În acest moment se apropie de final recoltarea porumbului și se va pregăti terenul pentru arătura de toamnă. Pentru că producția a fost una bună și calitativ, și cantitativ, prețul pe kilogramul de porumb boabe este în scădere. „La nivelul județului Gorj, am avut peste 61.000 de hectare cultivate cu porumb boabe, am recoltat 75% și în 10 zile preconizăm noi că se va termina campania de recoltare. Producția este de aproximativ 3.300 de kilograme pe hectar. Concomitent cu recoltatul mergem și cu eliberarea terenurilor pentru arăturile de toamnă. În acest moment, având în vedere cultura bună, prețul pe kilogramul de porumb este în scădere. Acum se vinde cu 70-80 de bani”, a declarat Ion Popescu, director Direcția Agricolă.
Cultura de viță de vie este una de excepție
Și cultura de viță de vie este una foarte bună în acest an. Chiar dacă în județul Gorj nu este viță de vie nobilă, cea existentă asigură o calitate bună a vinului. Cele mai bune zone anul acesta la producția de viță de vie sunt comunele Turcinești, Crasna, Peștișani, Runcu și Bălănești. „La vița de vie, la nivelul județului Gorj, avem peste 3.700 de hectare și din păcate avem numai vie hibridă, deci nu avem vie nobilă. Avem recoltat cam 85-90% din suprafața cultiva