Pentru prima dată, pacienţii vor şti pentru ce plătesc asigurări de sănătate. Ministerul Sănătăţii a definitivat pachetul de bază al serviciilor medicale n cele mai multe gratuităţi vor fi la medicul de familie. Medicii de familie cred că se va reduce risipa, cu condiţia ca şi pacienţii să fie conştienţi că trebuie să meargă la medic.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cei care plătesc asigurări de sănătate vor şti exact pe ce se duc banii lor. Ministerul Sănătăţii a definitivat pachetul de bază al serviciilor medicale ce sunt acoperite de asigurări de sănătate. Pentru prima dată, vor fi luaţi în calcul şi factorii de risc, cum ar fi regimul alimentar, fumatul sau consumul de alcool. De asemenea, spitalele vor avea buget global, astfel că nu vor trebui să aştepte rectificarea bugetară pentru a acoperi capitole rămase descoperite. În plus, ele ar putea plăti TVA pe care, ulterior, îl va putea deduce.
Medicul de familie – principalul pion
Potrivit pachetului de bază, cel mai mare accent se va pune pe medicina de familie şi medicina preventivă. În pachetul de bază intră asistenţa comunitară (îngrijiri la domiciliu, medicină şcolară, control boli transmisibile), urgenţele, prevenţia, medicina de familie, unele servicii în ambulator şi internarea pe baza unor diagnostice clare. Vor fi gratuite vaccinările copiilor, supravegherea copiilor de până la cinci ani, supravegherea copiilor cu vârste de până la 18 ani, asistenţa femeilor gravide sau serviciile preventive pentru adulţi. Gratuite sunt prevenirea şi combaterea tuberculozei şi a altor boli transmisibile, dar şi îngrijirea bolnavilor cronici. În plus, medicii pot interveni în cazul violenţelor în familie, neglijenţei sau abandonului familial, precum şi în sprijinul persoanelor dependente sau cu dizabilităţi. În pachetul de bază mai sunt incluse servicii medicale speciale pentru pacienţii cu bol