Aproximativ 150 de elevi s-au întors, anul acesta, din străinătate şi s-au reînscris în unităţile şcolare constănţene. Cei mai mulţi au venit din Spania şi Italia şi încearcă acum să se reacomodeze cu sistemul de învăţământ românesc.
Pentru a nu-i lăsa în grija rudelor şi pentru a nu duce lipsă de afecţiunea părintească, unii constănţeni şi-au luat copiii cu ei în momentul în care au decis să plece în străinătate, în căutarea unui loc de muncă mai bun. În ultima perioadă, însă, pe fondul crizei economice, au început să-i trimită înapoi în ţară sau, pur şi simplu, se reîntorc familii întregi. Astfel, mulţi copii constănţeni, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, se întorc acasă pentru continuarea studiilor. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, anul acesta, peste 150 de elevi au depus cereri pentru echivalarea studiilor. Reînscrierea copiilor în învăţământul românesc se face cu acordul Ministerului Educaţiei, care echivalează anii de studii urmaţi în şcolile din străinătate. Astfel, dosarul fiecărui copil care vrea să revină la studii în România, trebuie să conţină foaia matricolă, în original, de la şcoala unde a promovat, situaţia la învăţătură pentru fiecare an în parte făcut în străinătate, traduceri legalizate după aceste documente şi copii după paşaport şi după certificatul de naştere.
O altă situaţie înregistrată la Inspectoratul Şcolar Judeţean este cea a elevilor de altă cetăţenie decât cea română care se înscriu în şcolile constănţene. Potrivit I.S.J. Constanţa, anul acesta, au fost înregistrate aproximativ 150 de cereri, iar ţările din care provin copiii sunt Siria, Egipt, Cipru, Suedia, Franţa, Austria, Marea Britanie, Turcia, Brazilia, Olanda, Luxemburg şi chiar S.U.A.. Deşi în ultima vreme se înregistrează un val de refugiaţi sirieni, inclusiv minori care îşi iau lumea în cap din cauza războiului din ţara lor