Este absolut normal ca autorităţile să-i înveţe pe români cum să procedeze în situaţiile de urgenţă. Însă, în unele cazuri, sfaturile par desprinse din filme SF.
Inundaţiile au făcut ravagii în ţară nu doar în ultima perioadă, ci şi în anii anteriori. Drept urmare, autorităţile încearcă să le ofere oamenilor sfaturi utile privind comportamentul în cazul unor catastrofe. De exemplu, Primăria Braşov îi învaţă pe cetăţeni, în cazul în care inundaţia i-a "surprins acasă", să se implice, dacă au timp, chiar în inundarea fundaţiei propriei case. "Nu stocaţi saci de nisip pe partea din afară a pereţilor. Mai bine permiteţi apei de inundaţie să curgă liber prin fundaţie sau, dacă sunteţi sigur că veţi fi inundaţi, procedaţi singuri la inundarea fundaţiei", este una dintre recomandările autorităţilor braşovene. Surprinzător, acelaşi sfat este dat şi de primăriile Adjud şi Caracal şi de Consiliul Judeţean Vaslui.
Nu înfruntaţi "apele furioase"
Şi Primăria Lugoj a publicat, pe site-ul său, câteva reguli de pregătire şi protecţie a populaţiei în caz de inundaţii. Autorităţile locale explică faptul că inundaţiile "apar atunci când albia unui râu nu poate prelua toată apa căzută din cer. Apele râurilor mari cresc şi scad mai încet decât cele ale râurilor mici". Ulterior, oamenii sunt învăţaţi cum să-şi dea seama că se apropie dezastrele: "Dacă eşti în apropierea apei, înainte de viitură vei simţi un curent de aer neobişnuit". Autorităţile continuă să le ofere oamenilor sfaturi "preţioase", precum "Nu fugi prin apă şi nu înota, pentru că riscul de hipotermie creşte prin udarea completă a corpului" şi "Nu uita că cei prinşi de viitură în locuri izolate nu au murit niciodată de frig sau de foame, ci întotdeauna pentru că au încercat să înfrunte apele furioase".
Atenţie la ce ştiri transmiteţi
Od