Te-ai uitat pe toate site-urile de recrutare. În sfârșit ai găsit un job pe care îl consideri perfect pentru tine și pe care îl dorești cu ardoare. Din păcate, nu ești chiar candidatul perfect, nu îndeplinești toate cerințele trecute în anunțul de recrutare. Ce e de făcut? Treci cu vederea acel job sau aplici? Și, mai ales, dacă aplici, cum îți crești șansele de a ajunge la interviu?
Americanii de la Forbes oferă câteva sfaturi menite să vă ajute să treci de primul filtru al recrutorului și să fii invitat la un interviu.
În primul rând, ar trebui să evaluezi cât de departe ești de cerințele postului la care vrei să aplici. Dacă, spre exemplu, în anunț se solicită o experiență anterioară de 7-10 ani pe o poziție similară, iar tu ai doar doi ani de experiență, e puțin probabil ca aplicația ta să trezească interesul recrutorului, iar în astfel de situații e mai bine să îți focalizezi energiile în altă parte. Dacă diferența dintre cerințele necesare și calitățile și experiența ta sunt mai reduse, atunci ai toate șansele ca CV-ul tău să fie vizualizat și, ulterior, să fii invitat la interviu. De ce? Pentru că, în general, doar câteva din punctele menționate în acel job description sunt absolut necesare.
Te-ai decis să aplici? Foarte bine. Ce e de făcut în continuare?
1. Recuperează decalajele. Dacă anunțul de recrutare conține o listă cu anumite aspecte pe care nu le îndeplinești, nu te descuraja. Încearcă să evidențiezi alte calități și aptitudini pe care le ai și care ar putea să compenseze lipsa cerințelor din anunț. Spre exemplu, poate că nu ai o funcție de manager la actualul loc de muncă, dar ai condus o echipă de voluntari în cadrul unui proiect la care ai participat.
Încearcă să pui într-o lumină pozitivă abilitățile și experiența anterioară atât în CV, cât și în scrisoarea de intenție, astfel încât recrutorul să vadă că ai înțe