Dacă vrei să renunţi a un stil de viaţă nesănătos, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi îmbunătăţeşti alimentaţia. Însă, de cele mai multe ori, alegem să înlocuim un aliment nesănătos din dieta noastră cu echivalentul lui „sănătos“, iar alternativa poate fi la fel de rea ca originalul, dacă nu chiar mai rea.
1. Laptele cu un conţinut scăzut de grăsimi
Este absolut normal ca atunci când începem o dietă să luăm în considerare laptele cu un conţinut mai mic de grăsimi. Dar... Când se scot grăsimile din lapte, se înlătură şi vitaminele A şi D care se găsesc în ele. Deşi în unele tipuri de lapte degresat se adaugă înapoi vitaminele, ele nu mai sunt atât de bune, nu mai provin natural din lapte. „Mai mult, alimentele cu un conţinut de grăsimi scăzut îi fac pe oameni să mănânce mai mult, deoarece nu satură“, susţine medicul Walter Willet, şeful catedrei de Nutriţie şi Epidemiologie de la Harvard, SUA, pentru „Huffington Post“.
2. Soia, ca alternativă la carne
Crenvurştii sau salamul de soia conţin mai puţine grăsimi decât carnea procesată, dar şi aceste produse sunt destul de „procesate“. Produsele din soia, care par mult mai sănătoase decât carnea, pot fi pline de zaharuri, grăsimi şi făină procesată.
3. Zahărul brun mai sănătos ca zahărul alb
În teorie, zahărul brun este o alternativă sănătoasă pentru organism. Însă trebuie făcută o diferenţă clară în zahărul brun nerafinat (care este bun) şi zahărul brun, dar care, de fapt, este zahăr alb, colorat cu melasă sau caramel.
4. Produse de panificaţie fără gluten
În cazul în care nu suferi de o sensibilitate la gluten, ar trebui să te gândeşti mai bine şi să nu-l scoţi din dietă. Uneori, contrar aşteptărilor, produsele fără gluten au un conţinut caloric ridicat.
Citeşte şi:
D