Scris de T. Ex. - Un nou pachet de bază al serviciilor medicale vizează, printre altele, optimizarea resurselor, prin limitarea internărilor în spitalele publice pentru probleme care pot fi rezolvate și în ambulatoriu.
Proiectul a fost lansat de Ministerul Sănătății și se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie. Acesta este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul 2014. Pachetul vizează medicina primară, de spital și de ambulatoriu, asistența comunitară și cea a medicinii dentare, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.
Printre reglementările propuse se numără limitarea internărilor în spitalele publice, doar pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie. Potrivit statisticilor oficiale, 40 la sută dintre cazurile internate în spital ar putea fi astfel tratate. Experţii Ministerului Sănătății au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, anemia, malnutriţia, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, guşa şi hipertensiune arterială, aceasta din urmă fiind boala de care suferă, în prezent, 60 la sută din pacienții internați în secţiile de medicină internă.
“Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, explică reprezentanţii MS.
P