Luni după amiază la Fălticeni au avut loc o triplă manifestare dedicată vieţii şi activităţii scriitorului, memorialistului, muzeografului care a clădit cu pasiune şi migală aura spiritualităţii fălticenene, Eugen Dimitriu.
Inaugurarea reperului „Eugen Dimitriu” la „Galeria Oamenilor de Seamă”, lansarea celor două volume din „Corespondenţă fălticeneană” şi aniversarea frumoasei vârste de 90 de ani a lui Eugen Dimitriu au constituit răsplata urbei adusă cronicarului trecutului fălticenean. Caracterul omagial al manifestărilor s-a dorit a fi şi un act reparator pentru nedreptăţile şi greutăţile suportate de Eugen Dimitriu de-a lungul timpului.
Eugen Dimitriu are un loc în muzeul pe care l-a creat
Spaţiul de la Galeria Oamenilor de Seamă, realizat la iniţiativa societăţii civile cu sprijinul Primăriei Fălticeni, conţine o mică parte din cărţile publicate de Eugen Dimitriu, copii după documente şi fotografii aparţinând acestuia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa a numeroşi oameni de cultură din Fălticeni şi a invitaţilor din Suceava şi Iaşi.
„Eugen Dimitriu a fost un ferment necesar la începuturile naşterii Galeriei Oamenilor de Seamă. Eugen Dimitriu a fost factorul coagulant, a fost impulsul care l-a dat în numeroasele întruniri care aveau loc în casa parohială a părintelui Leonida Gavrilescu de la Biserica «Adormirea Maicii Domnului», unde se urzea deschiderea acestui muzeu. Diligenţele dumnealor au dat roade şi în 1972, acest aşezământ a fost deschis.
Acest muzeu trebuie să devină o instituţie care să fertilizeze viaţa oraşului, trebuie să dispună de o echipă de specialişti care să o facă viabilă de-a lungul timpului. Domnul Eugen Dimitriu a croit matricea acestui muzeu, care arată la fel şi astăzi şi care ar putea suferi unele modificări privind modul de expunere pentru a se conecta astăzi la ceea ce înseamnă muzeistic