America e parţial închisă şi statul federal e la cotă de avarie după eşecul politicienilor de a pune la punct bugetul pe anul viitor. Majoritatea agenţiilor funcţionează cu aproximativ 10% din personal şi au fost închise parcuri naţionale şi muzee. În acest tumult există însă şi o veste bună – prima parte a reformei în domeniul sănătăţii, aşa numita „Obamacare” a intrat în vigoare.
Mulţi angajaţi federali au mers marţi la locul de muncă numai pentru a pune afişe că activităţile sunt oprite şi pentru a înregistra mesaje telefonice. Ei sunt în concediu fără plată până când Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.
Totuşi, activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii, vor continua, ca şi înregistrarea într-un program de asigurare în domeniul sănătăţii, mandatat conform noii legi susţinute de preşedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsă de republicani.
Oamenii de faceri cred însă că totul se va rezolva rapid, aşa că bursa de la New York a terminat în creştere sesiunea de marţi, investitorii pariind pe o soluţionare rapidă a crizei fiscale: Dow Jones a câştigat 0,41%, iar Nasdaq 1,23% .
Oprirea parţială a activităţilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, într-o primă etapă, dar costurile ar putea creşte pe parcurs, potrivit firmei de consultanţă IHS.
Reforma în sănătate, motiv de certuri politice interminabile
"Obamacare" este pilonul central al reformei sistemului de sănătate promovată de preşedintele Barack Obama. Desfăşurarea reformei în sănătate nu este afectată direct de blocarea activităţilor neesenţiale ale guvernului, deoarece este finanţată din capitolul de cheltuieli obligatorii de la buget, care poate fi menţinut de la un an la altul indiferent de luptele din Congres pe tema bugetului pentru anul fiscal 201