Anul acesta, doar jumătate din cererile de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare au fost aprobate
Săptămâna viitoare, regia începe probele la rece
Numărul cererilor de debranşare formulate de către constănţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire a crescut, într-un singur an, cu câteva sute. Dacă anul trecut, de la sistarea furnizării agentului termic, în luna aprilie 2012, şi până la mijlocul lunii septembrie, s-au strâns puţin peste 600 de cereri, anul acesta numărul constănţenilor care au optat pentru debranşare a ajuns la aproape 1.000. Numărul solicitărilor de deconectare din sistem a început să crească semnificativ din sezonul 2011, când valoarea gigacaloriei a crescut brusc, de la 170 la 338 de lei şi, ulterior, s-a mai majorat în fiecare sezon rece cu câţiva lei, până 358,54 lei în prezent.
Anul trecut, până la data de 14 septembrie, s-au depus 603 cereri de eliberare a avizului pentru debranşare de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa şi au fost aprobate doar 300 de solicitări, adică jumătate. Cam la fel s-a întâmplat şi în acest an.
Directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (R.A.D.E.T.) Constanţa, Ilie Răchieru, spune că din numărul total (1.000) de solicitări primite în acest an pentru deconectarea de la sistemul centralizat de încălzire, aproape jumătate (500) au întrunit condiţiile de deconectare. Cele mai multe cereri respinse nu au îndeplinit condiţia esenţială, de a mai avea în condominiu cel puţin un apartament debranşat de la sistem, iar în celelalte cazuri nu erau de acord vecinii.
Chiar dacă preţul gigacaloriei a crescut, Ilie Răchieru spune că valoarea debitelor nu a crescut în ultimii doi-trei ani, ci sunt datorii acumulate acolo unde administratorii de bloc au făcut fraude.
Condiţii aproape imposibil de îndeplinit
Formalităţile şi apro