Alegerea Iuliei Motoc (foto) drept judecător la CEDO va schimba raportul de forţe din Curtea Constituţională a României, balanţa urmând a fi înclinată, cel mai probabil, de judecătorul Puskas Valentin-Zoltan, desemnat de UDMR. Schimbarea se va produce, însă, după ce Curtea se va pronunţa pe modificările aduse Legii referendumului.
Calculele pentru viitoarea majoritate din Curtea Constituţională au început cu mult înainte ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) să o aleagă, marţi, pe Iulia Motoc, pentru funcţia de judecător la CEDO din cele trei propuneri avansate de Guvernul Ponta. Calculele au început în luna aprilie a acestui an când Executivul a luat, prin ordonanţă de urgenţă, de la Consiliul Superior al Magistraturii, dreptul de a propune candidaţii pentru funcţia de judecător la
CEDO din partea României. Miza? Reconfigurarea majorităţii în Curtea Constituţională, PSD căpătând dreptul de a numi încă un judecător.
4 la 4, plus UDMR
Calculele făcute de social-democraţi, în frunte cu premierul Victor Ponta, sunt simple: în locul Iuliei Motoc, considerată „om al preşedintelui Băsescu”, va veni un „om al premierului“. Când devine vacant locul ocupat acum de Iulia Motoc, Senatul va trebui să facă o nouă nominalizare pentru Curtea Constituţională, iar acest drept va fi adjudecat, mai mult ca sigur, de PSD. De altfel, pe surse a fost deja avansat un nume de înlocuitor pentru Motoc: senatorul Ioan Chelaru. Aceasta, în condiţiile în care Iulia Motoc va prelua mandatul de judecător la CEDO după data de 16 decembrie, dată la care expiră mandatul lui Corneliu Bârsan. Practic, de-abia după aceea devine vacant locul de judecător la CCR, iar Senatul va putea declanşa procedura de desemnare a unui înlocuitor pentru Motoc.
Odată numit de Camera Superioară noul judecător la Curtea Constituţională, USL se va putea baza pe patru judecăto