In ultimii sapte ani, in judetul Maramures au intrat aproximativ 300 de milioane de euro din fonduri europene de dezvoltare ca sprijin, in principal, pentru agricultura. Din aceasta suma, in urma controalelor Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Maramures, s-a constatat ca aproximativ 3 milioane de euro, au fost plati necuvenite. Practic, pana acum, aproximativ 1% din totalul banilor platiti catre posesorii de terenuri si agricultori au fost incasati in urma unor... falsuri pe proprie raspundere.
“ Acesti bani provin din cele doua mari fonduri europene: Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). De pilda, platile unice pe suprafata vin din FEGA, iar platile compensatorii (pentru zonele defavorizate, pentru masurile de agro-mediu sau pentru bovinele din zonele montane defavorizate) vin din FEADR si o mica parte din bugetul national (acele plati nationale directe complementare). In principiu, la aceste doua fonduri europene, contribuim si noi, Romania, fie direct (in cazul FEGA), fie indirect (in cazul FEADR)”, a explicat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.
Falsul care nu e infractiune, ci eroare sau lipsa de moralitate
Seful agentiei judetene a precizat ca, desi situatia pare alarmanta, aceste declaratii pe proprie raspundere care se constata a fi false, sau neconforme cu realitatea, nu constituie o infractiune.
„Cel caruia acum i se cer banii inapoi, sau o parte din banii primiti pana acum, si-a asumat o declaratie de care nu era sigur si s-a dovedit a fi altfel decat a sustinut el. In cazul acestor persoane, sanctiunea nu consta doar in rambursarea banilor incasati necuvenit. Daca procentul de supradeclarare este de peste 20% i se iau inapoi toti banii incasati in anii anteriori si are si sanctiuni pentru anii urmatori,