Peste o sută de adolescente s-au grăbit să se mărite cu acte-n regulă, dar, pentru că nu împliniseră 18 ani, au trecut mai întâi prin faţa judecătorilor pentru a cere clemenţă şi dispensă. Legea prin care copilele care doresc să-şi pună pirostriile la o vârstă neadecvată trebuie să primească aprobare din partea instanţelor de judecată a intrat în vigoare la finalul anului 2011. În cursul anului trecut, judecătorii au dat 69 de aprobări, pentru ca până la această dată numărul solicitărilor acceptate să fie de 30.
Interesant este că valul măritişului primăvăratic a fost foarte amplu în zona Rădăuţi, acolo unde în 2012 s-au înregistrat 25 de cazuri, adică 37% din totalul la nivel judeţean. La popul opus s-a situata bazinul Dornelor, judecătorii de aici dându-şi acceptul pentru o singură cerere de acest fel.
Ceva mai ponderată a fost situaţia din 2013, când pe mesele magistraţilor au ajuns mult mai puţine solicitări prin care adolescentele doreau dispensă în vederea căsătoriei.
Şi în acest an Judecătoria Vatra Dornei a avut cele mai puţine cazuri, două la număr, în timp ce la Rădăuţi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului s-au dat câte şase aprobări.
Psihologii cred că aceste căsătorii la vârste necoapte duc la „acumularea de frustrare şi escaladare spre conflict”
Psihologul Doina Fîntînariu consideră că în afara pasiunii pe care viitorii miri trebuie s-o aibă unul faţă de celălalt mai este nevoie şi de respect şi încredere, dar, nu în ultimul rând, şi de comunicare.
„O căsătorie presupune a fi amândoi pe poziţia de adult, ori, la vârsta adolescenţei, personalitatea este încă în formare, manifestându-se mai mult sau mai puţin criza de identitate. O personalitate încă nedefinită şi bine conturată, precum cea adolescentină, poate duce la conflicte între cei doi, conflict definit prin lipsa încrederii atât în sine cât şi