Peste 1.500 de fermieri din Gorj vor fi luaţi la bani mărunţi de reprezentanţii APIA Gorj, ca urmare a neregulilor depistate prin teledetecţie. Rezultatele acestui control nou-înfiinţat au fost primite de Agenţia pentru Plaţi şi Intervenţii în Agricultură, la sfârşitul săptămânii trecute.
Seria controalelor clasice efectuate de reprezentanţii APIA Gorj nu se încheie aici. 46 de localităţi din Gorj sunt cuprinse în site-ul teledetecţiei. Îmbucurător este faptul că noua metodă de control a scos la iveală, în acest an, un număr mai mic de nereguli ale fermierilor. Site-ul teledetecţiei s-a mutat din zona montană, în centrul judeţului, astfel că localităţile care sunt recunoscute pentru recoltele bogate, sunt verificate cu amănuntul. „S-au făcut o serie de controale clasice pentru verificarea condiţiilor de ecocondiţionalitate şi, mai nou şi cel mai mare număr de fermieri a fost verificat pe baza imaginilor satelitare. La sfârşitul săptămânii trecute, au venit rezultatele de la prestatorul de servicii externalizat. Din punctul nostru de vedere, rezultatele sunt mult mai bune, în acest an. Asta, şi sub aspectul numărului, şi sub aspectul amploarei de nereguli constatate”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Peste 1.500 de fermieri, verificaţi în 10 zile!
Imaginile satelitare au constatat, de cele mai multe ori, neconcordanţe între declaraţiile fermierilor şi rezultatele controlului prin teledetecţie. De aceea, peste 1.500 de fermieri gorjeni vor fi luaţi la bani mărunţi, timp de 10 zile, de reprezentanţii Serviciului de Control al APIA Gorj. „Avem oarece probleme de neconformitate. Fermierii au declarat că au lucrat suprafeţele respective cu o anumită structură de culturi. Acum, fie că nu găsim structura de cultură respectivă, fie că găsim terenul nelucrat, fie că fermierii nu şi-au poziţionat corect parcelele în cadrul blocurilor fizic