Deşi a spus că nu vrea să comenteze modul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a tratat trei mari probleme - lustraţia, restituirea proprietăţilor confiscate şi accesul la dosarele fostei Securități, cu deconspirarea poliției politice -, preşedintele Traian Băsescu consideră că prin activitatea sa, Curtea Constituţională a avut un “rol excepţional” de echilibru de care românii au nevoie, în timp ce abordările oamenilor politici pe aceste teme au mers “de la muşamalizare la excese”.
Spre exemplu, când vine vorba despre lustraţie, preşedintele spune că atunci când a respins legea ca neconstituţională, CCR a procedat drept considerând că actul normativ a fost depus prea târziu. În opinia preşedintelui, abordarea Curţii în această privinţă a fost „memorabilă” şi l-a făcut să îşi analizeze poziţia faţă de majoritatea parlamentară de acum doi ani şi jumătate, când a fost promovată această lege, la 21 de ani de la căderea comunismului. Băsescu a ţinut să sublinieze că în tot acest timp trecut, clasa politică a fost cea care a lipsit România de lustraţie, deşi normal ar fi fost, conform aşteptărilor cetăţenilor, ca lucrurile să se desfăşoare într-o altă cadenţă după „o Revoluţie ca cea din decembrie ‘89”. Pe lângă „argumentul fundamental” că este „prea târziu”, preşedintele spune că au mai fost şi alte motive, dar pe care nu şi-a permis să le discute.
În luna martie, Camera Deputaţilor a respins, ca for decizional, cu 233 voturi pentru, 73 împotrivă şi 21 abţineri, Legea lustraţiei, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a considerat că această lege este neconstituţională.
Comunismul ilegitim şi criminal
Preşedintele Băsescu a amintit faptul că în aprilie 2006 a înfiinţat o comisie care să analizeze dictatura comunistă, la cererea societăţii româneşti, iar pe 18 decembrie, în acelaşi an, a “condamnat explicit regimul comunist”